خواص عسل طبیعی

حساسیت به عسل: علائم، علت‌ها و راهکارها

حساسیت به عسل

کسانی که به نیش زنبور آلرژی دارند معمولاً از خود می پرسند که آیا ممکن است به عسل نیز حساسیت داشته باشند؟ حساسیت به عسل ممکن است نشانه حساسیت زمینه ای به گرده یا ماده دیگری باشد و در برخی موارد حتی عوارض جدی و خطرناکی را به دنبال داشته باشد. در این مقاله، علائم و نشانه‌های حساسیت به عسل، علت‌ها و روش‌های مدیریت این واکنش آلرژیک را بررسی می‌کنیم. چنان چه به عسل حساسیت ندارید با خرید عسل طبیعی از یک فروشنده یا زنبوردار معتمد، از خواص بی شمارش برای سلامتی بهره مند شوید.

روش‌های تشخیص آلرژی

علائم حساسیت به عسل
انواع تست آلرژی
تست پریک پوستی (SPT)– رایج‌ترین تست آلرژی – انجام آزمایشات پوستی به عنوان دقیق‌ترین و کم هزینه‌ترین روش برای تأیید آلرژن‌های شناخته شده – آزمایش ساده، ایمن و سریع – نتیجه آزمایش پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه اعلام می‌شود.
تست تزریق پوستی– تست با تزریق آلرژن انتخابی توسط پزشک – نتیجه حساسیت فرد در ۱۵ دقیقه ظاهر می‌شود – معمولا برای بررسی آلرژی به حیوانات مانند زنبور یا پنی‌سیلین استفاده می‌شود.
تست پوستی پچ (Patch)– تست حساسیت طولانی‌مدت – پچ پوستی باید برای مدت ۴۸ ساعت روی بازوی شما قرار گیرد. در این زمان از حمام رفتن یا فعالیت‌های شدید و تحرک زیاد بپرهیزید.
تست IgE (Immunoglobulin E)– تست خونی برای اندازه‌گیری میزان آنتی بادی آلرژی‌زا در خون – اندازه‌گیری میزان آنتی بادی IgE که با پاسخ آلرژیک بدن در ارتباط است – تشخیص حداقل ۱۰ نوع آلرژی از جمله گرد و غبار، حیوانات، گرده‌های درختان و …
تست سواب بینی– آزمایش حساسیت برای تشخیص حساسیت فصلی و آلرژی به مواد شیمیایی – قرار گرفتن در معرض آلرژن، برداشت نمونه مخاط گلو و بینی – تشخیص حساسیت از طریق غربالگری نمونه مخاط.
رژیم حذفیدر این روش، پزشک ممکن است از فرد بخواهد که برای مدت زمانی غذاهای مشکوک را از رژیم غذایی خود حذف کند و سپس آنها را به صورت تدریجی به رژیم غذایی خود اضافه کند. این روش به تشخیص می‌تواند کمک کند که کدام غذاها علائم آلرژیک را ایجاد می‌کنند. اما در صورت وجود واکنش شدید در گذشته، این روش توصیه نمی‌شود.

فواید دقیق عسل به نوع آن بستگی دارد. عسل خام و غیر پاستوریزه بیشترین فواید، مواد مغذی و آنزیم ها را برای سلامتی فراهم می کند. بیشتر عسل هایی که در فروشگاه های مواد غذایی پیدا می کنید پاستوریزه هستند و اکثر مواد مغذی و مفید خود را در فرآیند حرارت دادن از دست داده اند. اگر علاقه مند به امتحان عسل خام و ارگانیک و بهره مند شدن از فواید بی شمار آن هستید، بهتر است آن را از یک تولیدکننده محلی معتبر مانند فروشگاه شهدکده خریداری کنید.

[short_code_product_slider]

علائم حساسیت به عسل

حساسیت به عسل می‌تواند با علائم و نشانه‌های مختلفی همراه باشد و از خفیف تا شدید متفاوت باشد. علائم حساسیت به عسل ممکن است شبیه علائم رایج آلرژی به گرده باشد، مانند:

  1. آبریزش بینی
  2. عطسه کردن
  3. تورم
  4. چشمان اشک آلود
  5. خارش گلو
  6. کهیر
  7. برجستگی روی پوست

به ندرت، حساسیت به عسل ممکن است باعث یک واکنش آلرژیک شدید به نام آنافیلاکسی شود. شناخت علائم آن برای جلوگیری از تشدید آن به یک وضعیت تهدید کننده ضروری است. علائم آنافیلاکسی معمولاً در عرض 5 تا 30 دقیقه پس از مواجهه با آلرژی به طور ناگهانی رخ می دهد و می تواند به سرعت پیشرفت کند.

  1. سردرد
  2. خس خس سینه
  3. حالت تهوع
  4. استفراغ
  5. اسهال
  6. غش کردن
  7. ضربان قلب نامنظم

ضروری است بلافاصله با پزشک تماس بگیرید یا به محض بروز هر یک از این علائم به اورژانس مراجعه کنید. مانند سایر آلرژی ها، عدم درمان زود هنگام می تواند عوارض جدی ایجاد کند.

علت های حساسیت به عسل

علت های حساسیت به عسل

در حالی که عسل دارای فواید بسیاری برای سلامتی است، ممکن است برای برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد کند. هنگامی که عسل تولید می شود، ممکن است با گرده گیاهان و درختان آلوده شود. بنابراین اگر به گرده گل آلرژی دارید، ممکن است به برخی از انواع عسل نیز حساسیت داشته باشید.

  1. حساسیت به عسل معمولاً هنگام مصرف عسل خام رخ می‌دهد، یعنی عسلی که گرم نشده، تصفیه و پاستوریزه نشده و مستقیماً از زنبوردار به دست مشتری رسیده است.
  2. حساسیت به عسل معمولاً به دلیل واکنش آلرژیک به آنزیم موجود در عسل به نام “آپیسین” رخ می‌دهد. این آنزیم به طور طبیعی توسط زنبور عسل تولید می‌شود و در عسل و محصولات زنبور عسل دیگر، مانند ژله رویال و گرده گل یافت می‌شود.
  3. علاوه بر آپیسین، وجود گرده گل و بره بوم درون عسل نیز می‌تواند عامل حساسیت در برخی افراد باشد.
  4. گرده گل، گرده‌هایی است که هنگام جمع‌آوری شهد به بدن زنبور عسل می‌چسبد و وارد کندو می‌شود. در عسل خام و طبیعی معمولاً درصدی از گرده گل وجود دارد.
  5. بره موم نیز ماده‌ای است که زنبورها هنگام ساخت لانه از آن استفاده می‌کنند و باعث جلوگیری از ورود آلودگی‌ها و میکروب‌ها به داخل کندو می‌شود. در عسل طبیعی، درصد کمی از بره موم نیز یافت می‌شود.

افرادی که به گرده یا نیش زنبور آلرژی دارند بیشتر در معرض خطر حساسیت به عسل هستند. کسانی که آلرژی های فصلی شدید دارند نیز خطر بیشتری دارند.

درمان و مدیریت حساسیت به عسل

  1. جلوگیری از مصرف عسل: در صورتی که به عسل حساسیت دارید، اولین قدم باید اجتناب از مصرف عسل باشد. با این کار، می‌توانید از وقوع و شدت واکنش‌های آلرژیک جلوگیری کنید.
  2. توجه به برچسب محصولات: در صورت حساسیت به عسل، حتماً باید برچسب محصولاتی که عسل در ترکیب آنها وجود دارد را بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که محصولاتی که قرار است مصرف کنید، حاوی عسل نباشند.
  3. مشاوره پزشک: در صورتی که علائم حساسیت به عسل در شما شدید است یا تأثیرات جدی بر سلامتی شما دارد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. پزشک می‌تواند تشخیص دقیق‌تری بر اساس نشانه‌ها و تاریخچه پزشکی شما برای شما قائل شود و راهکارهای درمانی مناسب را تعیین کند.
  4. درمان علائم: در صورتی که در معرض حساسیت به عسل قرار می‌گیرید و علائم خفیفی دارید، می توانید علائم خود را با یک آنتی هیستامین معمولی بدون نسخه مانند بنادریل درمان کنید. اگر علائم شما پس از یک ساعت بدتر شد یا بهبود نیافت، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. (داروی بنادریل که نام عمومی آن دیفن هیدرامین است)

سخن پایانی

حساسیت به عسل می‌تواند برای برخی افراد مشکلات جدی را به همراه داشته باشد. شناخت علائم، علت‌ها و راهکارهای مدیریت حساسیت به عسل می‌تواند به افراد کمک کند تا بهبودی و آرامش بیشتری را تجربه کنند. با رعایت نکات فوق و مشاوره پزشک، می‌توانید از عوارض حساسیت به عسل جلوگیری کنید.

منابع

  1. www.healthline.com
  2. www.medicalnewstoday.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *